blog

Da's proper! Adverteren met Facebook wordt goedkoper

BAM. De advertentietarieven van Facebook worden in januari verlaagd tot … tromgeroffel … een factor 3. Hoezo? Komen Zuckerberg en zijn kornuiten op 1 januari met een fijn nieuwjaarsgeschenk? Euh, dat nu ook weer niet. Wat er dan wel gebeurt, leggen we hieronder uit.

Ho ho ho, hold your rendieren. Zuckerberg die met één druk op de knop de tarieven verlaagt, dat lijkt misschien een mooie kerstgedachte, maar de realiteit ziet er net iets anders uit. Het systeem van advertentiekosten zit nogal ingewikkeld in elkaar. Van een échte korting is jammer genoeg geen sprake. Maar dit is wél het moment om ‘batjes’ te doen.

Wat kost een advertentie op Facebook?

Je kan de kosten van je advertenties op Facebook onmogelijk één op één vertalen naar advertentieruimte. Het is namelijk niet zo dat de meeste advertentieruimte naar de hoogste bieder gaat. Welk factoren bepalen je zichtbaarheid dan wel? 

  • Je bod. Hoe hoger je bod, hoe meer kans dat je doelgroep je boodschap te zien krijgt.
  • De kwaliteit/relevantie van je advertentie.
  • De verwachte actieratio. Lees: de kans dat iemand liket, deelt, becommentarieert, ...
  • De concurrentie binnen je doelgroep.
  • De tijd van het jaar: adverteren tijdens de drukke eindejaarsperiode kost gemiddeld meer.

Los van alle logaritmes: een campagne/advertentie zal nooit meer kosten dan jij hebt ingesteld. Jij blijft steeds in control. 

Tijd om te scoren

Feit: vanaf 1 januari wordt het heel wat kalmer op de Facebook advertentiemarkt en dat opent perspectieven. De prijzen, die bepaald worden door het aantal beschikbare advertentieplaatsen ten opzichte van het aantal adverteerders en hun budgetten, nemen een duik. Als we vergelijken met vorige jaren dan durven we te voorspellen dat het opnieuw tot 3 keer zo lucratief wordt om te adverteren op Facebook en Instagram.

Dus, is rendement halen uit je Facebook advertenties één van je goede voornemens voor 2020? Begin er dan vandaag nog aan. De eerste paar weken van januari zijn veruit de beste om je advertenties te publiceren op Facebook en/of Instagram. Daarna zullen de prijzen geleidelijk weer stijgen.

Op zoek naar een specialist voor scorende FB-advertenties? Je weet ons te vinden. ;)