Was het nu Drupal 7, 8 of 9?

Wees voorbereid op Drupal 9. Update nu al van Drupal 7 naar 8.

Bij Hannibal maken we websites en webshops in Drupal. Dit is een weloverwogen keuze van onze developers. Drupal heeft het grote voordeel een opensource CMS-systeem te zijn. Het wordt door een community onderhouden én uitgebreid. Dankzij Drupal kunnen we makkelijk bijkomende modules maken, perfect op maat van onze klanten. Maar over welke versie beschik je – op dit moment – het best? Was het nu 7, 8 of 9?

Wat is het verschil tussen Drupal 7, 8 en 9?

Drupal 7, 8 en 9 zijn versies van het Drupal CMS-systeem. Elke versie kent meerdere kleinere releases (bv. 7.67, de recentste Drupal 7 versie). Deze mini updates moeten op regelmatige tijdstippen uitgevoerd worden om een beveiligde website te garanderen. Wij raden aan om elke belangrijke security update te installeren om je site veilig te houden. Een onveilige site loopt het risico gehackt te worden en spam uit te sturen, met mogelijke reputatieschade tot gevolg.

Nieuwe site? Ga voor Drupal 8

Drupal 7 is ondertussen de oudste, nog ondersteunde versie van het Drupal CMS. Dit wil zeggen dat je met Drupal 6 niet meer 100% safe bent. En omdat Drupal 9 pas uitkomt in de loop van 2020, is Drupal 8 momenteel de beste keuze voor de aanmaak van een nieuwe site.

De sites die momenteel op Drupal 7 draaien, worden nog ondersteund tot november 2021, dezelfde datum als de end of life van Drupal 8. De reden hiervoor is dat een update van Drupal 7 naar Drupal 8 eigenlijk de programmatie van een volledig nieuwe drupal website betekend.

Drupal

Drupal 7 vs Drupal 8

Drupal 8 biedt meerdere troeven ten opzichte van Drupal 7. Wat moet je onthouden: 

  • Drupal 8 maakt gebruik van het PHP-framework Symfony. Naast het feit dat je CMS-systeem een pak beter beschermd is, maakt Symfony het ook makkelijker om updates door te voeren. 
  • Waar er in Drupal 7 nog voornamelijk in PHP 5 wordt gewerkt is er voor Drupal 8 PHP 7 nodig. PHP 7 biedt extra veiligheid en performantie als grote voordelen.

Vlotter updaten

Wil dit dan zeggen dat – telkens er een nieuwe major Drupal versie uitkomt – er een nieuwe website gemaakt moet worden? Het antwoord is – gelukkig – neen. Van zodra je site op Drupal 8 draait, zal je naar Drupal 9 kunnen updaten, zonder een volledige herprogrammatie van de site. Een update van Drupal 8 naar 9 zal dus evenveel moeite kosten als een update van Drupal 8.7.7 naar 8.7.8. Het enige wat nog gecontroleerd moet worden, is of alle modules klaar zijn voor Drupal 9.

Voor Drupal 6 en 7 sites dient je site wél opnieuw geprogrammeerd worden. Als je dus je huidige Drupal 7 site grondig wil aanpassen, dan kan het de moeite zijn om meteen over te schakelen naar Drupal 8. Wie deze investering doet, krijgt een uitgebreider CMS dat beter werkt en meer flexibiliteit om de site aan te passen op de manier die jij wil.

Benieuwd welke nieuwigheden er zijn in Drupal 8 en Drupal 9? Neem zeker contact op met Johan via johan@hannibal.be. Hij vertelt er alles over.