Inzichten
Drupalcon 2023
Hannibal was aanwezig op Drupalcon 2023 en we delen graag wat de toekomst in petto heeft voor Drupal
Op het jaarlijkse Drupalcon-evenement voor Drupal-ontwikkelaars bood Dries Buytaert, de oprichter van Drupal, een fascinerende inkijk in wat de toekomst in petto heeft voor dit veelgeprezen contentmanagementsysteem. Geïnspireerd door andere platforms zoals React, Contentful, Squarespace, Wix en Adobe, heeft Drupal geleerd wat werkt en wat niet in de wereld van webontwikkeling.
Een van de meest opvallende aankondigingen was de introductie van de Project Browser voor Drupal 10.3. Deze innovatieve tool maakt het eenvoudiger voor ontwikkelaars om modules te installeren, waardoor de efficiëntie van ontwikkelingsprocessen wordt verhoogd. Daarnaast wordt een nieuwe Field UI toegevoegd aan Drupal, waardoor het aanmaken van velden nog flexibeler wordt, wat zowel ontwikkelaars als sitebouwers ten goede zal komen.
Voor sitebouwers is er goed nieuws: Drupal werkt aan snelheidsverbeteringen en onderzoekt mogelijkheden vergelijkbaar met de functionaliteit van Gutenberg. Dit zal resulteren in meer vrijheid en de mogelijkheid om herbruikbare blokken te creëren, waardoor de flexibiliteit van Drupal nog verder wordt vergroot.
Wat betreft onderhoud van Drupal-sites, zijn automatische codefixes al beschikbaar in Drupal 10, en automatische updates staan gepland voor 10.3. Het is verheugend om te horen dat 97% van de bijdragemodules al gereed is voor Drupal 10, wat de overgang naar deze nieuwe versie aanzienlijk vergemakkelijkt.
Drupal legt ook de nadruk op het Open Web Manifesto op Drupal.org, waarin het engagement wordt uitgesproken om altijd te bouwen op de fundamenten van vrijheid voor iedereen.
Bovendien zijn er plannen voor een rebranding, een nieuwe website en gerichte marketinginspanningen. Interessant is dat ontwikkelaars niet langer de enige doelgroep zijn; Drupal richt zich ook op nieuwe partners en deelname aan de Web Summit. In 2024 kunnen we merkveranderingen verwachten, met een nieuwe website gepland voor mei. Kortom, de toekomst van Drupal ziet er opwindend uit, met tal van ontwikkelingen en updates in het vooruitzicht.
Toegankelijkheid op woensdag: Het verbeteren van de Drupal-gebruikerservaring
Op de woensdag van Drupalcon 2023 stond het verbeteren van de toegankelijkheid voor gebruikers centraal. Er werden verschillende tools en tips gedeeld om dit nobele doel te bereiken.
Verschillende "Inclusive UX-tools" waren beschikbaar, waaronder hulpmiddelen voor kleurbeoordeling, contrastverhouding en kleurcontrastcontrole. Een opmerkelijke tool was de "EightShapes Contrast Grid", die diverse beoordelingen gaf voor kleurcontrasten, variërend van AAA tot DNP.
"Color.review" was een boeiende tool gericht op het creëren van kleurencombinaties die voor iedereen goed werken. Het belang van voldoende contrast in kleuren werd benadrukt met de "Contrast Ratio - WCAG Color Contrast Checker".
Daarnaast werden er waardevolle tips gedeeld voor empathisch ontwerpen. Hierbij lag de nadruk op semantiek en het correct gebruik van heading-tags, secties, footers en headers. Ook het belang van leesbare tekst, de juiste lettergrootte en het vermijden van te lange zinnen werd onderstreept, evenals het gebruik van duidelijke en betekenisvolle links en focusstijlen voor toetsenbordnavigatie.
Het toevoegen van een "skip to main content"-optie werd genoemd als een eenvoudige manier om de toegankelijkheid te verbeteren, terwijl het exclusieve gebruik van kleur voor visuele aandacht en onnodige typografische wijzigingen werden ontmoedigd.
Er werd nadrukkelijk gewezen op de juridische en ethische gevolgen van het niet prioriteren van toegankelijkheid in Drupal-webontwikkeling, zoals mogelijke rechtszaken, financiële boetes en schade aan de reputatie.
Stappen om aan toegankelijkheidsnormen te voldoen werden gedeeld, waaronder het gebruik van audittools zoals de "axelerant accessibility audit", het volgen van WCAG-richtlijnen voor minstens AA-conformiteit, regelmatige tests en voortdurende training.
Bovendien werd de cruciale rol van Drupal in het bevorderen van toegankelijkheid benadrukt, met aandacht voor aspecten als zoekmachineformulieren, kleurcontrast, afbeeldingen en formulierlabels.
Drupal biedt handige modules ter ondersteuning van toegankelijkheid, zoals de "Accessibility audit"-module met tools als "accessibility checker" en "a11y", en modules voor sitebouwers en eindgebruikers om de toegankelijkheid van Drupal-websites te verbeteren.
Deze sessie bood waardevolle inzichten om Drupal-websites toegankelijker te maken voor alle gebruikers.
Het verplaatsen van werklasten naar achtergrondprocessen: Efficiëntie in actie
De focus ligt op het verbeteren van de efficiëntie, responsiviteit en optimalisatie van resourcegebruik op websites. Het doel is om zware taken efficiënt uit te voeren en minder kritieke taken naar de achtergrond te verplaatsen voor een naadloze gebruikerservaring.
Om te bepalen welke taken prioriteit hebben, worden criteria zoals kritikaliteit, complexiteit, CPU- versus I/O-gebruik, urgentie en directe impact op de gebruiker gehanteerd.
Er zijn diverse benaderingen om deze optimalisaties aan te pakken. Een voorbeeld is het uitvoeren van taken zoals voorraadbeheer in de achtergrond, en het combineren van functionaliteiten om de code gestroomlijnd te houden.
Handige tools, zoals de "Batch API," zijn beschikbaar om resources te beheren, maar voeren geen taken uit in de achtergrond. De "Cron API" behandelt geplande taken, maar kent enkele uitdagingen zoals overlap- en time-outproblemen en een gebrek aan overzicht.
Een krachtige tool is de "Queue API," die resource-intensieve taken uitbesteedt zonder de gebruikerservaring te verstoren. Het vereist echter aandacht voor geheugenbeheer en prioritering (volgens het FIFO-principe).
Queueworkers kunnen worden ingezet om generieke wachtrijtaken te automatiseren, en handige contrib-modules staan tot je beschikking om het beheer van taken te vergemakkelijken.
Al met al biedt het gebruik van de wachtrij een effectieve methode om de prestaties en het geheugenbeheer van websites te verbeteren, met als resultaat een soepele gebruikerservaring, zelfs bij complexe taken op de achtergrond.
Geautomatiseerde software-updates: Een grote stap naar beveiliging en efficiëntie
Op Drupalcon 2023 werd uitvoerig gesproken over geautomatiseerde software-updates en de vele voordelen die ze met zich meebrengen. Het belangrijkste voordeel is verbeterde beveiliging, omdat regelmatige updates de website beschermen tegen beveiligingsdreigingen. Bovendien besparen geautomatiseerde updates tijd, kosten en verminderen ze risico's.
Het proces van geautomatiseerde updates omvat vier stappen: detectie, toepassing, testen en implementatie. Verschillende tools zijn beschikbaar om updates te detecteren, zoals Dependabot, Snaky, Codario en Mend Renovate. Geautomatiseerde tests, zoals Cypress.io, Codeception en andere, helpen bij het testen van updates voor en na implementatie.
Een van de grootste uitdagingen is het volledig vertrouwen op geautomatiseerde tests. Over het algemeen vereisen succesvolle geautomatiseerde software-updates een solide hosting-infrastructuur, geautomatiseerde detectie, implementatie en testen.
De voornaamste redenen waarom geautomatiseerde updates nog niet wijdverspreid worden gebruikt, zijn een gebrek aan budget of ervaring. Er is een behoorlijke hoeveelheid testen en foutenanalyse nodig voordat een perfecte setup is bereikt.
Niettemin is het belangrijk om te erkennen dat geautomatiseerde software-updates een waardevolle investering zijn voor het waarborgen van een goed presterende website.