
Inzichten
8 do’s & don’ts om deze digitally destructive generatie te bereiken
Het is geen geheim dat Gen Z veel tijd op sociale media doorbrengt. De TikTok-app wordt door Belgische jongeren bijna 15 keer per dag geopend, en ze spenderen net geen 65 min per dag op de app. Ondanks deze zotte engagementcijfers blijft Instagram de #1 app voor jongeren: de SMI Barometer 2024 toont aan dat 81,4% van de jongeren dagelijks op Instagram actief is, terwijl dat voor TikTok tot 70,4% is geklommen. Platformen zoals Instagram en TikTok zijn dan ook de belangrijkste kanalen voor Gen Z om nieuwe merken te ontdekken. Waar traditionele marketingvormen bij voorgaande generaties nog succes hadden, slaan ze bij Gen Z vaak niet meer aan. Hoe zorg je ervoor dat je wél hun aandacht trekt?
1. Silent engagement🤫
Likes en public shares? Da’s mid, zoals Gen Z zou zeggen. In plaats van als merk te kijken naar traditionele engagement metrics zoals likes en public shares, kijk je beter naar tags in de comments en dm shares. Gen Z reageert namelijk eerder op stories met emoji's of stuurt grappige begrippen door via de persoonlijke chats. Die switch in engagement en gebruikersgedrag is een indicatie van de content die ze graag willen zien: ze willen relatable content waarin ze zichzelf of hun vrienden herkennen, en die ze dus vlot kunnen delen in hun kring.

Do’s
-
Gebruik memes en humoristische content die snel en grootschalig gedeeld kan worden. Memes zijn vaak zo simpel als ze dom zijn. Hoe ludieker, hoe beter. Maar soms kan dit medium zelfs heel geschikt zijn om meer complexe boodschappen over te brengen op een heel toegankelijke manier.
-
Gebruik storytelling in je stories die blijft hangen. Gen Z heeft niet veel geduld voor saaie content; ze staan niet voor niets bekend om hun korte aandachtsspanne. Er wordt vaak gesproken over de aandacht trekken in de eerste 2 - 3 seconden, 'stop the scroll' kan zelfs nog korter zijn. Een goede hook is van hyperbelang in zowel video als statische content.
Don’ts
-
Er is zeker ruimte voor educatieve content, maar blijf weg van klassieke infographics. Storytelling video's en carrousels scoren beter bij deze doelgroep. Gen Z houdt van een visueel aantrekkelijke en herkenbare boodschap.
2. Employee-Generated Content 👩💻
Je ziet EGC - Employee Generated Content - daarom overal opduiken. Grote en kleine merken hebben het door: don't take yourself too seriously. Merkpositionering is niet beperkt tot je Brand DNA. Je medewerkers zijn je sterkste ambassadeurs. Benut ze!
Do’s:
-
Deel behind-the-scenes video’s met medewerkers van je bedrijf, aangekleed met een vleugje Gen Z-stijl.
-
Geef Gen Z’ers een inkijk in het dagelijkse leven binnen het bedrijf. Laat zien dat je mee bent met de trends en toon dat je begrijpt wat er speelt in hun wereld.
Don’ts:
-
Corporate, stijve contentstrategieën zijn een no-go. Gen Z wil content die dichtbij voelt, persoonlijk en authentiek is.
-
Als je besluit om in te zetten op EGC zijn de spontaniteit en de authenticiteit essentieel. Het mag niet geforceerd voelen.
3. De magie van nostalgie 🪄
‘Vroeger was alles beter.’ Gen Z omarmt nostalgie als geen ander en haalt inspiratie uit de trends van hun eigen kindertijd of jeugd. Denk maar aan de terugkerende make-uplooks uit de vroege jaren 2000 en de Y2K-mode, met low-rise jeans, glittertops, en chunky sneakers.
Do’s
-
Ontwikkel content of campagnes die inspelen op nostalgische throwbacks en iconische trends van vroeger.
-
Maak gebruik van kleuren, fonts en stijlen die een flinke dosis retrogevoel oproepen.
Don’ts
-
Zorg ervoor dat de nostalgie die je kiest ook werkelijk aansluit bij wat leeft bij de doelgroep. Als 80% van Gen Z'ers bezig is met Y2K, moet je geen 80's Hippie uitdragen. Daarmee mis je the mark.
-
Geen neppe retro-trucs dus! Gen Z prikt zo door fake marketing heen. Wees daarom transparant en blijf trouw aan de identiteit en waarden van je merk.
4. The power of a community 👯
Voor Gen Z is een merk veel meer dan alleen het product. Ze willen geen passieve consumenten zijn, maar onderdeel uitmaken van een gemeenschap. Merken moeten daarom niet alleen volgers aantrekken, maar een loyale, betrokken community creëren op hun sociale mediaplatformen.

Do’s
-
Bouw en onderhoud een levendige community door exclusieve content of evenementen aan te bieden die het groepsgevoel bij Gen Z’ers versterken.
-
Gebruik jouw merkplatformen om interactie en betrokkenheid te stimuleren, in plaats van ze alleen als verkoopkanalen in te zetten.
Don’ts
-
Een Instagram-pagina die enkel promotionele content deelt zal volgerverlies in de hand werken. Focus je dus niet op een sales-driven strategie waarbij je steeds je producten of diensten pusht. Ga eerder voor een lifestyle approach.
5. Visual consistency is key🗝️
Een consistente visuele stijl is de sleutel om aantrekkelijk en herkenbaar te zijn in een wereld waarbij Gen Z doomscrolt door honderden stukken content per dag. Het oog wil namelijk ook wat… Zorg ervoor dat je sociale mediaplatformen een uniforme en aantrekkelijke uitstraling hebben.
Do’s
-
Verdeel je content over verschillende thema's en creëer een visueel aantrekkelijke pagina.
-
Speel bijvoorbeeld met een 3x3-grid op je profiel, waarbij elke rij of post een consistent visueel verhaal vertelt. Ideale momenten om dit te doen zijn bij product launches, store openings, rebrands, top topicals, grote actiemomenten, ...
Don’ts
-
Vermijd een contentstrategie waarbij je geen visuele stijl hanteert of met de losse vinger posts online zwiert. De harmonie op je profiel en de herkenbaarheid van je merk op de feed is van belang. Je vertelt je merkverhaal, je onderhoudt een community en je bewijst je meerwaarde met je organische content.
6. De kracht van snappy content 🤪
Meta lanceerde Threads, en Twitter werd X. Je wint wat, je verliest wat. Maar wat kunnen Threads en X ons leren? Sociale media zijn niet alleen voor EGC, UGC, sterke video’s en educatieve carrousels. Er is ook ruimte voor korte, scherpe tekstposts die snel de aandacht trekken. Maak dus zeker ruimte in je contentkalender voor snelle, humoristische tekstupdates op platformen zoals Threads om jouw merk te laten opvallen.

Do’s
-
Schrijf dagelijks korte, krachtige, herkenbare en grappige updates die je Gen Z-volgers meteen aanzetten om te delen.
-
Omdat je via een Thread-bericht geen visuals hoeft te creëren, kun je snel inspelen op trending topics of gewoon een 'losse' gedachte delen die de juiste snaar raakt.
-
Laat zeker een Gen Z’er los op Threads. Accounts die voelen alsof ze beheerd worden door een stagiair of junior skyrocketen in populariteit.
Don’ts
-
Laat videocontent je niet verleiden om tekst te verwaarlozen. Misschien ben je met je grappige tekstupdate wel in no time trending op Threads.
-
Gebruik Threads niet zoals je Instagram gebruikt. Dit is geen afgeleide van je Instagram-posts; maak content die specifiek voor het platform werkt: tekst first, visuals secundair.
7. IRL > URL 🙈
Hoewel Generation Z vaak online is, oefenen offline ervaringen nog steeds een erg krachtige invloed uit. Evenementen in real life bieden Gen Z de kans om een diepere connectie met je merk te maken, op een manier die digitale content vaak niet kan evenaren.
Do’s
-
Organiseer evenementen (of pop ups als je merk uitsluitend online is) die exclusiviteit uitstralen en FOMO bij de Gen Z’ers aanwakkeren. Een online ervaring komt pas tot leven met een offline beleving.
-
Zorg ervoor dat je online campagnes soepel doorstromen naar onvergetelijke offline ervaringen.
Don’ts
-
Vergeet niet de unieke, persoonlijke ervaring van de Gen Z’er te omarmen.
8. Stand Out, Fit In 🤩
Gen Z wil zich onderscheiden, maar ook niet uit de boot vallen. Merken moeten deze delicate balans tussen uniek zijn en groepsgevoel begrijpen en omarmen om aansluiting te vinden bij deze generatie.
Do’s
-
Mix unieke producten met een sterk community-gevoel en laat zien dat diversiteit de kracht van je merk is.
-
Moedig zelfexpressie aan in je content en campagnes, zodat iedereen zich gewaardeerd voelt.
Don’ts
-
Vermijd een one-size-fits-all-aanpak. Iedereen wil namelijk zijn eigen plek vinden binnen jouw merk.
-
Laat niemand het gevoel krijgen dat ze niet passen of niet welkom zijn in je merkcommunity.
Gen Z is digitaal destructive: de traditionele marketingfunnel is niet meer
De standaard lineaire marketingfunnel waarbij we ervan uitgaan dat gebruikers van Awareness naar Consideration, Action en Retention lopen is niet van toepassing op Gen Z.
De Gen Z funnel is chaotisch en cyclisch. Voor de Zoomers spreken we over:
Inspiration: social media inspireert Gen Z. Via organische content en de kracht van algoritmes ontdekken ze nieuwe merken en producten. Kanalen zoals YouTube, Pinterest, Instagram en TikTok staan hier centraal. Sterke brand content en authentieke creator partnerschappen brengen je front & center. Hier speelt het entertainende, relatable luikje een grote rol.
Exploration: als de inspiratie heeft geprikkeld gaat Gen Z aan de slag met hun research. Ze verdiepen zich in de merken en producten door vergelijkingen en reviews op te zoeken. Vaak nog steeds binnen de social media wereld. Die social SEO waar iedereen over spreekt is in deze fase van giga belang. Hier is de educatieve kant van content belangrijk.
Community: het gemeenschapsgevoel en brand personality zijn hier belangrijk. Authentiek zijn, lifestyle content, de plaats van je product of dienst in het leven van je klant? Dat breng je hier in beeld.
Loyalty: een loyale Gen Z’er is een die niet gewoon herhaalaankopen doet. Het is een ambassadeur. Iemand die on- en offline vol lof over je merk spreekt.
Klaar om de taal van Gen Z te spreken?🤗
Gen Z heeft de spelregels herschreven en wie niet meespeelt, raakt snel achterop. Bij Hannibal weten we precies hoe je deze generatie bereikt: met de juiste insights, op de juiste kanalen en met content die resoneert.
Samen brengen we jouw merk zo in beeld dat we Gen Z niet alleen bereiken, maar écht engageren.